Om

Östra Sallerups Jakt-  & Viltvårdsförening

Jakt-och Viltvårdsföreningen i Östra Sallerup bildades den 21 maj 1981 under ledning av länsjaktvårdare Anders Sällström.

Tanken var att genom att skapa möjligheter för jägare att regelbundet träffas, stimulera jakt och viltvård , verka för en god jaktkultur, samt bygga upp förtroende jaktgrannar emellan.

På föreningens första styrelsemöte beslöts att den skulle medverka i och stimulera till träning av eftersökshundar för uppspårande av skadat vilt. Så har också skett sedan dess genom att föreningen organiserat hundträning på blodspår på vårkanten, under ledning av instruktörer. Träningen har avslutats med ett föreningsmästerskap, där auktoriserade domare korat årets bästa eftersökshund i såväl öppen klass som anlagsklass.

På viltvårdens område har föreningen också från början verkat för kråkbekämpning genom att årligen på årsmötet dela ut skottpengar på kråkor. Bland andra aktiviteter som förekommit kan nämnas föredrag, beställning av viltvårdsväxter, utsättning av fältfågel, bidrag till fällor, gemensamma dagar för rävjakt och kråkjakt med efterföljande eftersnack m.m. Föreningen har också sedan några år fått tillgång till Hörby kommuns mark vid soptippen för att ge intresserade medlemmar möjlighet att bedriva viltvård där. Omtanken om vårt förnämsta högvilt, älgen, ledde till att föreningen tog initiativ till och hjälpte till praktiskt med bildandet av Frosta, Färs och Gärds häraders älgskötselområde, numera Linderödsåsens älgskötselområde, omfattande c:a 20 000 ha.

Genom ett hyresavtal med skytteföreningen fick vi möjlighet att bygga en viltmålbana i Bessinge 1984. Utöver skytte med 22.lr, erbjuds medlemmarna möjlighet till individuell inskjutning med kulvapen klass I – IV, genom hyra av egen nyckel till anläggningen. 

Ett par år senare uppfördes ett torn där för skytte av ”höga fasaner”. Detta skytte blev mycket omtyckt och varierat i en trevlig miljö, men tvingades just av miljöskäl till nedläggning efter 10 år. Torn och kastare flyttades då till Norra Frostas bana i N.Rörum. Lerduveskyttet där är sedan dess föreningens mest besökta aktivitet efter att blyhagelförbudet kom och vi tvingades lägga ner våra populära jaktstigar. Skytteträningen stimuleras också av olika typer av föreningsmästerskap.

Föreningen är ansluten till Sv. Jägareförbundet och medlemsantalet har legat på bortåt 200 medlemmar.